Byen og det smukke bagland: Mariager Ruten
12,3 km rundtur: Mariager Ruten er en varieret og kuperet vandring i Mariager med mange natur- og kulturperler undervejs.
Mariager rundt er en interessant byvandring gennem Mariager og rundt i bakkerne, byen er omgivet af.
Hvilke oplevelser er der på Mariager Ruten?
Noget af det særlige ved Mariager Ruten er hvor fint områdets historier er foldet ud undervejs. Mariager Ruten er een lang række af smukke naturoplevelser og interessante kulturspor. Turen går forbi Skandinaviens største bronzealderhøj, Hohøj, med panoramaudsigter over fjorden og byen.
I det fredede Alstrup krat er der mange tydelige kulturhistoriske spor, for eksempel terrasserne i skovbunden, der har gjort det muligt at dyrke jorden i dette meget kuperede område.
Ruten går også gennem gamle hulveje og ned gennem Oksendalen, som er skabt af smeltevandet, og blev brugt, når man skulle drive kvæget fra Hohøj til græsgangene og engene ved fjorden.
Ruten går et stykke langs fjorden, der indgår i den triste historie om, hvordan Mariager fik sit navn: En ung smuk kvinde fra en af egnens herregårde - Maria - havde to bejlere, som stredes om, hvem der skulle have hende. Striden blev afgjort i en kamp, der ulykkeligvis endte med at koste begge bejlere livet. Dybt fortvivlet gik Maria ned til fjorden, hvor hun druknede sig. Efter Marias død overtog klostret hendes jord – agre - og navngav byen Maria-ager efter hende.
Hvor lang er Mariager rundt?
Oprindelig var Mariager Ruten en 11 km rundtur, men i 2024 blev den udvidet til 12,3 km, så ruten nu kommer op forbi Klosterkirken med fine udsigter over byen og fjorden.
Startsted og parkering
Der er flere parkeringsmuligheder på Mariager Ruten:
- Havnen: Ny Havnevej 6, 9550 Mariager
- Hohøj: Hohøj Skovvej 9, 9550 Mariager
- Munkholmanlægget: Skovvej 4, 9550 Mariager
©Af kunstner Thomas DamboPhoto:Frie Fodspor
Hvordan finder jeg vej?
Som den første sti nogensinde uden for Tyskland er Mariager Ruten blevet certificeret som Stadt Wanderweg af Deutsches Wanderinstitut, og det mærkes på skiltningen, som er suveræn hele vejen rundt, uanset om du vandrer med eller mod uret. Uden for selve byen er ruten afmærket med gule trekanter på grøn baggrund, og inde i byen på hvide skilte med gule trekanter.
Hvordan er terrænet, og kan man have hund og barnevogn med?
Mariager rundt er en dejligt kuperet vandrerute, som ikke egner til at have barnevogn eller klapvogn med. Den del, der går gennem Mariager By, kan dog sagtens vandres med barnevogn eller klapvogn. Hunde er velkomne på Mariager Ruten.
Hvordan er proviantmulighederne?
Du kan proviantere i Mariager by, og startstedet ved Munkholmanlægget ligger lige ved et supermarked. I Mariager By kan vi anbefale Vaffelbageren på torvet, hvis lækkersulten melder sig.
Er der adgang til toilet?
Ja, der er både toiletter på havnen, ved Munkholmanlægget og ved Hohøj.
Her overnattede vi: Hytte på Myrhøj Camping
Efter vores vandretur Mariager Ruten satte vi kursen vestpå mod Myrhøj Camping ved Limfjorden. Her boede vi i vores egen hytte med bad og køkken – alt, hvad man har brug for til en vandreferie i Himmerland. Myrhøj Camping ligger tæt på flere gode vandrestier i Himmerland – fx stierne ved Ertebølle og stierne i Uhrehøje Plantage.
Vi hentede takeaway fra Hvalpsund Pakhus og slog os ned på terrassen med trætte ben, hvidvin og fisketapas.
Se mere om Myrhøj Camping
Se mere om Hvalpsund Pakhus
Frie fodspor
Torben og Marie Lau Florin står bag vandrebloggen https://www.friefodspor.dk/, der er en af Danmarks mest besøgte. Her deler de vandreglæde og gør det nemt at komme af sted.
Instagram: https://www.instagram.com/friefodspor
Facebook: https://www.facebook.com/friefodspor
Photo:FrieFodspor